Racuchy drożdżowe


Żyj
 / 
8 lutego 2014
 / 
by Katarzyna Kubiczek

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na racuchy drożdżowe, które – uwaga – wyrabiam mikserem, tymi spiralkami. Dla mnie to dość duża wartość dodana tego przepisu, ale spokojnie jak ktoś lubi można wyrabiać tradycyjnie.

Składniki:

3 dag. drożdży,
2 łyżki cukru,
1 i 1/2 szkl. mleka,
2 jajka,
1/2 kg. mąki

sól, olej do smażenia.

Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Wlewamy do tego ciepłe mleko. Wybijamy i solimy jajka. Do drożdży stopniowo dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy.  Sprawdzamy palcem lub drewnianą łyżką, jeśli ładnie odchodzi odstawiam do wyrośnięcia.

Można do wyrośniętego już ciasta dodać jabłka.

Racuchy smażymy na nie do końca rozgrzanym oleju, musi go być dość dużo. Przed każdą następną turą smażenia, dolewamy trochę oleju by zmniejszyć temperaturę tego na patelni. Smażymy na niezbyt dużym ogniu, by dobrze usmażyły się w środku

Smażą się szybko, nie piją dużo oleju.

DSC_0160 (640x427)Smakują naprawdę świetnie, są pulchne i nie czuć w nich drożdży, co dla mnie jest bardzo ważne.

13

Pokaż ten wpis światu

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress