Pizza, czyli garść witamin w formie, którą dzieci uwielbiają


Żyj
 / 
10 lutego 2014
 / 
by Katarzyna Kubiczek

Wczoraj obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc i u nas nie mogło jej zabraknąć. Żeby było ciekawiej obiad przygotowały dzieciaki przy niewielkiej pomocy taty

1 2 3 4 5

Przepis na ciasto do pizzy:

Składniki:

1.5 szkl. mąki,
3 dkg drożdży,
3 łyżeczki oleju,
0.5 szkl. wody przegotowanej, lekko ciepłej,
0.5 łyżeczki soli,
0.5 łyżeczki cukru.

Jak przyrządzić?

Ciasto drożdżowe, więc składniki muszą mieć temperaturę pokojową – tak tylko przypominam :)

Do miski wsypujemy mąkę, kruszymy drożdże, wlewamy olej, wsypujemy sól, cukier oraz przyprawę do pizzy (zamiast tej przyprawy może być mieszanka ulubionych ziół). Ciasto wyrabiamy mikserem (tak samo jak w przypadku racuchów tymi spiralnymi końcówkami) dolewając wody aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Jeśli ciasto jest klejące dosypujemy trochę mąki aż przestanie się przyklejać do miski. Teraz ciasto wyjmujemy z miski, zagniatamy w miarę potrzeby podsypując jeszcze troszkę mąką, aż będzie mięciutkie i gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia w misce pod ściereczką w jakimś ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie jeszcze kilkakrotnie zagniatamy (zwiększy swoją objętość i będzie pulchniejsze). Na posypanej mąką blaszce formujemy palcami pizze – im cieńsza tym lepsza. Na koniec nakłuwamy widelcem.

Z podanych składników wychodzą dwa koła o średnicy dużego talerza (około 27 cm) tak jak na zdjęciach i w takiej wersji smakuje najlepiej, fajnie się wszystko dopieka. Na jednym ze zdjęć widać pizze na dużej blasze bo my robiliśmy z podwójnej porcji składników, ale w takiej wersji środek pizzy był bardziej wilgotny. Jeśli ominiemy brzegi przy smarowaniu sosem i nie położymy na nich składników wyrosną chrupiące.

My do pizzy używamy surowych (nie duszonych) pieczarek, trzeba tylko wtedy pamiętać by ułożyć je na serze by mogły dobrze odparować.

Zanim położycie na pizzy składniki, które najbardziej lubicie proponuję posmarować ją sosem do pizzy: W kubku mieszamy koncentrat pomidorowy, mnóstwo ziół, zwłaszcza bazylii, roztarte 3 ząbki czosnku (wielbiciele czosnku powinni wziąć więcej).

Pizze pieczemy 15-20 min na programie dolna grzałka i termoobieg.

 

Pokaż ten wpis światu
  • Kinga

    „zdrowe” warzywa potraktowane pieczeniem. w huk tych witamin! łohohooho!

    • Katarzyna Kubiczek

      Kinga jeśli nie masz pojęcia o zdrowym odżywianiu to warto byłoby sobie darować podobne komentarze. Warzywa pieczone około 20 min w piekarniku bez dodatku tłuszczu zachowują dużo wartości odżywczych. Domowa pizza jest bardzo wartościowym posiłkiem dla dzieci jeśli oczywiście posiada dużą ilość warzyw i mało żółtego sera.

  • http://pokrowcenapufy.pl pokrowce na pufy

    nie zbyt odważnie „garść witamin”, jednak pizza to również bomba kaloryczna 😛

    • Katarzyna Kubiczek

      Ta kupiona w sklepie lub w pizzerii na pewno, ale taka domowa to jednak przede wszystkim witaminy, gdy zamiast tony tłustego sera poukładamy na niej zdrowe warzywa.

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress